První společné zasedání biskupů Rakouska a Maďarska po 150 letech

21.6.2006 

Kardinálové Christoph Schönborn a Petr Erdö vysoce ocenili první společné zasedání biskupů Rakouska a Maďarska po 150-ti letech. Setkání obou biskupských konferencí, které dnes skončilo na poutním místě v Mariazell, se zabývalo otázkami evropské integrace, obrany života a pastoračními otázkami aktuálními v obou zemích.

Podle kardinála Erdö bylo zasedání důležité zejména pro církev v Maďarsku. Po demokratických změnách před ní stojí řada nových výzev, včetně vedení katolických škol. Pozitivně hodnotil také nové podněty v oblasti evangelizace. Maďarský primas zvlášť upozornil na městské misie, které s úspěchem proběhly před třemi lety ve Vídni. Podobná akce čeká za rok také Budapešť.

Kardinál Erdö během tiskové konference v Mariazell informoval také o novinkách ze své vlasti. Jednou z nich je vznik nadace, která bude mapovat dějiny maďarské církve po II. Světové válce. Bohatý program má rovněž rok duchovní obnovy národa. 29. června se v Ostřihomi uskuteční bohoslužba za slovensko-maďarské smíření. Přestože mezi oběma zeměmi nedošlo k násilným střetům, vztahy mezi oběma společnostmi zůstávají napjaté, uvedl kardinál Erdö.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.