Církev jako koinonie spásy ? společný dokument katolíků a luteránů

10.12.2003 

Katolíci a luteráni dokončují dlouho očekávaný společný dokument nazvaný Církev jako koinonie spásy: její struktury a služby. Sestavení jeho struktury bylo úkolem nedávného setkání amerických katolíků a luteránů. Rozsáhlá studie bude dokončena a publikována v dubnu příštího roku v Milwaukee.

Luteránsko-katolický dialog, instituce působící ve Spojených státech od roku 1965, pracuje nad připravovaným dokumentem od roku 1998. Slovo "koinonia" je z řečtiny a znamená "společenství" a v Novém Zákoně je označením pro církev, jako jednotu víry.

Společná deklarace v učení o ospravedlnění podepsaná zástupci Katolické církve a církvemi Světové federace luteránů vyznačila novou etapu na cestě obou církví k plnému společenství. Na základě této smlouvy se skupina 20 vědců zabývá otázkami, které stále luterány a katolíky rozdělují. Studie se bude týkat otázek jako kněžská a biskupská služba, eucharistie a dalších klíčových pojmů teologického dialogu.

"Tento dialog byl cvičením v rigorózním kritickém myšlení a zároveň byl požehnán darem koinonie. To umožnilo dialog, v souhlasných bodech i v rozdílech, ve kterém jsme reflektovali naši pevnou víru v církev jako společenství spásy," uvedl současný předseda Luteránsko-katolického dialogu a emeritní biskup Milwaukee, mons. Charles Maahs.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.