Zklamání z výsledků římské konference o Libanonu

28.7.2006 

Diplomatické úsilí zatím nenachází žádnou konkrétní odezvu. Izrael oznámil, že chce zintenzivnit letecké útoky na pozice Hizbolláhu. Situace na jihu Libanonu je stále dramatičtější. Jak včera v Římě uvedl Libanonský premiér Faud Siniora, 850 tisíc Libanonců opustilo své domovy a přesunulo se do klidnějších oblastí země, dalších 200 tisíc jich odešlo do Sýrie, 275-300 tisíc je palestinských uprchlíků a nejméně dalších 200 tisíc jsou Iráčané, kteří odešli ze své země kvůli válce. Libanon se stal zemí uprchlíků.

Jaké jsou v Libanonu reakce na závěry včerejší římské konference telefonuje z Bejrútu polský salesián, P. Jaroslaw Dobkowski: ?Nejčastěji se v komentářích opakovalo slovo: fiasko. Nikdo si nedělá iluze, válka bude pokračovat. Jak se zdá, vojenské operace dostaly zelenou.? Oficiální prohlášení libanonské vlády, které shrne výsledky středeční konference, se očekává po návratu premiéra a ministrů z Říma. V jižním Libanonu mezitím pokračují bombardování a urputné boje izraelské armády s Hizbolláhem.

?Na obou stranách jsou těžké ztráty. V okolí stále přibývá uprchlíků. Našli jsme skupiny kočujících lidí, celé rodiny, které žijí doslova pod holým nebem. Chybí jim úplně všechno. Nakolik je to možné, snažíme se pomáhat?- říká P. Dobkowski. "Nabídky na pomoc přicházejí z celého světa," dodává. ?Způsob jejich doručování je, bohužel, velmi omezený. Přístavy jsou zničené, nefunguje letiště a hraniční přechody jsou zavřené. Nemáme dokonce ani způsob jak předávat peníze.? - říká polský salesián působící v Bejrútu, P. Jaroslaw Dobkowski.

Rozpačité výsledky římského summitu potvrzuje také P. Joseph Zogheib, někdejší vedoucí arabského programu našeho rádia. Podle něj Libanonci nepocítili za 15 let občanské války nikdy takovou hořkost a nebezpečí pro svou zemi jako nyní.

?Jak dobře víme, za touto válkou nestojíme my, Libanonci. Doplácíme nyní na absurdní politiku posledních let. Ale rozhodnutí není naše. Rozhodnutí není ani na straně Hizbolláhu, ale stojí za ním Irán. To vám řeknou nyní už všichni, všichni umírnění. Pokud Irán ustoupí, snad je pro nás nějaká naděje.? říká otec Joseph Zogheib.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.