Ad limina apostolorum biskupů z kanadské provincie Ontario

4.9.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal biskupy z kanadské provincie Ontario, kteří jsou v Římě na návštěvě Ad limina Apostolorum. Skupinu vede arcibiskup z Toronta, Aloysius Matthew Ambrozic. Jejich kanonická návštěva navazuje na návštěvu kanadských biskupů z Atlantické oblasti a skončí 8. září.

Katolická církev v Kanadě se administrativně dělí na čtyři regionální biskupské konference: Québec, Atlantická, Západní a Ontario. Podle posledního sčítání v roce 2001 patří do katolické církve 13 milionů lidí, což odpovídá 43 procentům celkového počtu obyvatel Kanady.
O tom, kde vidí svůj úkol kanadská církev, mluví biskup diecéze London, Ronald Peter Fabbro:

?Velký přínos, jak se domníváme, můžeme my v Kanadě přinést v úsilí o mír ve světě. Naše mírové síly působí v různých částech světa. Pro nás jako katolíky, je velmi důležité být svědky spravedlnosti a míru. Myslím, že to, co můžeme jako Ježíšovi následovníci přinést je láska a spravedlnost, zejména v zemích, kde se setkáváme s terorismem a násilím.?

Připomeňme ještě, že Jan Pavel II. navštívil Kanadu celkem třikrát: v letech 1984, 1987 a naposled v roce 2002 u příležitosti Světového dne mládeže v Torontu. Jako v jedné z nejrozvinutějších západních zemí tehdy Svatý otec upozorňoval, že odmítnutí Boha nebo jeho odsunutí na okraj zájmu je vždy zároveň rizikem, že v příští fázi bude ponižován člověk.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.