Příspěvky Benedikta XVI. ze setkání na téma Stvoření a evoluce

4.9.2006 

Od pátku 1. září do neděle se konalo v Castel Gandolfo setkání asi 40-ti bývalých studentů-doktorandů teologie profesora Ratzingera, Benedikta XVI. Tato neformální studijní setkání se konají každoročně již od roku 1976, a nepřestala ani po jeho jmenování biskupem Mnichova a kardinálem roku 1977, ani po jeho jmenování prefektem Kongregace pro nauku víry roku 1981, a pokračují i po jeho volbě na Petrův stolec. Loňským tématem setkání tohoto kroužku byl ?Pojem Boha v islámu?. Letošní téma mělo název Stvoření a evoluce. Kromě bývalých doktorandů se jej účastnili také vídeňský arcibiskup kard. Schönborn, emeritní profesor filosofie Robert Spaemann, prof. biologie jezuita o. Erbrich, předseda rakouské akademie věd, biochemik prof. Schuster.

Setkání otevřel v pátek odpoledne kard. Schönborn a pokračovalo celou sobotu za účasti Benedikta XVI., který se nezřídka také sám zapojil do diskusí. V neděli se setkání zakončilo společnou eucharistií a obědem.

Na setkání zazněla myšlenka Benedikta XVI., že vášnivé konfrontace, ke kterým dochází při diskusích o evoluci, vyplývají z ideologizace problému, kterou je třeba překonat a pustit se do společného hledání racionální syntézy.
Všechny příspěvky přednesené na tomto setkání budou letos zveřejněny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.