Benedikt XVI. k začínajícím biskupům

21.9.2006 

Svatý otec dnes přijal v apoštolském paláci skupinu biskupů, kteří se účastní sympozia pro začínající biskupy, pořádaného vatikánskou Kongregací pro biskupy. Benedikt XVI. se k nim obrátil s promluvou, ve které se zamýšlel o službě biskupa v dnešní světě. Pouze Kristus, zdůraznil papež, ?vtělená láska Boží, nám může spolehlivě ukázat jak milovat církev a sloužit jí. Péče o Pánovo stádce ? řekl dále Benedikt XVI. ? má proto zapotřebí intenzivní duchovní život, živený horlivou osobní i společnou modlitbou?.
?Kéž neustálé spojení s Bohem charakterizuje vaše dny a doprovází každou vaši činnost. Žít v niterném spojení s Kristem pomáhá dosáhnout onu nezbytnou rovnováhu mezi vnitřním usebráním a nutným úsilím, které si četná životní zaměstnání vyžadují, ale neupadnout do přehnaného aktivismu.?

Papež se pozastavil nad jednotlivými oblastmi biskupské služby: vyučování, posvěcování a řízení. Právě ta poslední, totiž munus regendi, úkol vládnout představuje podle Benedikta XVI. autentický úkon lásky biskupa k Bohu a bližnímu, který se vyjadřuje v pastorační lásce.
?Drazí bratři, podle příkladu Kristova každý z vás ať v každodenní péči o Pánovo stádce je ?pro všechny vším? (srv. 1 Kor 9,22) při podávání pravd víry, slavením svátostí našeho posvěcení a svědectvím Pánovy lásky. Přijímejte s otevřeným srdcem ty, kteří klepou na vaše dveře: dávejte jim rady, utěšujte je a podporujte v životě s Bohem a snažte se všechny vést v jednotě víry a v lásce, jejímž viditelným principem a základem máte být ve svých diecézích z Pánovy vůle.?

Benedikt XVI. také zmínil potřebu ?zdravého optimismu?, který by biskupové měli umět ?vyzařovat? kolem sebe, což by mělo být vidět zejména při setkání s kněžími a s těmi, kteří se připravují ke kněžskému či řeholnímu životu.
?Jednejte stále jako otcové a starší bratři, kteří umějí vyslechnout, přijmout, potěšit a, je-li to nezbytné i napomenout; usilujte o spolupráci s nimi a buďte jim nablízku zvláště při významných momentech jejich služby i jejich života.?

Svatý otec citoval sv. Řehoře Velikého, který napsal, že ?pastorace je umění všech umění?.
?Umění, které vyžaduje trvalý růst ctností, mezi nimiž bych zejména rád vyzdvihl rozvážnost, kterou sv.Bernard označuje za matku statečnosti. Rozvážnost vás učiní trpělivými se sebou samotnými i s druhými, odvážnými a pevnými v rozhodnutích, milosrdnými a spravedlivými, a starajícími se jedině o spásu svou i vašich bratří a to ?s bázní a třesením?.

V závěru pak Svatý otec ujistil začínající biskupy svou každodenní modlitbou za jejich církevní službu, kterou svěřuje Matce Církve.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.