Benedikt XVI. v poselství pro polskou televizi vzpomínal na Jana Pavla II.

17.10.2006 

Život nasazený v lásce ke Kristu a k lidem, tak vzpomínal Benedikt XVI. na svého předchůdce, Jana Pavla II., v poselství vysílaném polskou televizí u příležitosti 28. výročí volby Karola Wojtyly na papežský stolec.
Nezapomutelné datum 16. října 1978, okamžik, kdy přijal volbu kardinálského sboru, prorocká výzva k odhození strachu a otvírání bran Kristu, to všechno připomínal Benedikt XVI. v televizním projevu pro krajany Karola Wojtyly. Papež děkoval Bohu také za dvě desetiletí po boku Jana Pavla II.:

?Děkuji Bohu za jeho život nasazený v lásce ke Kristu a k lidem, který obohatil celé lidstvo milostí Ducha Svatého, v postoji bratrství a míru. A konečně děkuji Bohu za svědectví jeho utrpení spojené se Kristovým utrpením až do smrti. To je svědectví, které nám dává sílu k životu a posiluje nás v naději na věčnost.?

Papež připomněl, jak drahá byla Janu Pavlu II. církev v Polsku . ?Miloval ji jako matku, která mu dala život z víry a která ho vychovala v lásce ke Kristu a k bratřím.? ?Ale miloval ji také jako společenství semknuté kolem pastýřů, vystavené v minulosti utrpení a pronásledování, ale vždy věrné evangelijním hodnotám.? ? zdůraznil Svatý otec.

?Jak mnoho se modlil a jak velké úsilí vyvinul, aby Polsko znovu nabylo svobodu! A když k tomu došlo, nepřestával naléhat, aby se jeho krajané naučili žít ve svobodě Božích dětí a ne jako děti tohoto světa, aby zachovali víru.?

?Zůstaňte pevni ve víře,? končil Benedikt XVI. s odvoláním na motto své letošní apoštolské cesty do Polska. Znovu děkoval za svědectví živé víry a uzavíral modlitbou ?Kéž Bůh zachová víru budoucím generacím této ušlechtilé země.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.