Katolické patriarchy znepokojuje exodus křesťanů z Libanonu

23.10.2006 

Katoličtí patriarchové východního obřadu žádají o ochranu vzájemného soužití v souvislosti s rostoucím střetem kultur a náboženství a následné emigrace křesťanů. Vyzývají muslimské instituce, aby energicky odsoudily teroristické akce a poukazují na důležitost vzájemné spolupráce mezi křesťanstvím a islámem.

Patriarchové se sešli v sídle arménského katolického patriarchátu v libanonském městě Bzommar a zabývali se hromadným exodem křesťanů zejména z Libanonu, Palestiny, Iráku, a celého Středního východu. Libanon - píší patriarchové ve svém závěrečném prohlášení, - je stále zdrojem naděje a musí hrát účinnou roli při rekonstrukci Středního Východu. Proto je nutné ? píší dále ? aby ?islámské instance a organizace? energicky odsuzovali teroristické akty, které jsou nezřídka páchány ve jménu islámu. Poškozují tím především samotný islám a Korán, přestože víme - dodávají patriarchové, - že Islám za žádné násilí zodpovědný není.

Prohlášení podepsali maronitský patriarcha kardinál Nasrallah Sfeir, řecko-melchitský Gregorios III. Lahham; koptský Antonio Nagib, syrsko-katolický Boutros VIII. Abdér Ahad, latinský Michel Sabbah, chaldejský Emmanuel III. Delly, a arménsko-katolický Narsis Bedros.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.