Mezi výzvami dnešní Evropy je otázka lidské identity

26.10.2006 

Mír na světě a budoucnost člověka jsou hlavními výzvami, před kterými stojí dnešní Evropa. Benedikt XVI. o tom mluvil při audienci nového belgického velvyslance u Svatého stolce. 61-ti letý Frank de Coninck předal ve Vatikánu pověřovací listiny.

Papež připomněl úspěchy evropské integrace za posledních 50 let. Přestože se v poslední době objevily nové obtíže, náš kontinent postupně nachází jednotu a mír. Evropská unie se stala prvořadou hospodářskou silou na světě a pro mnohé je znamením naděje. Mezi hlavními výzvami, které leží před naším kontinentem, jmenoval Svatý otec otázky míru a bezpečnosti. Připomněl vleklé konflikty v Africe, Asii a zejména na Blízkém východě ? ve Svaté Zemi, v Libanonu a Iráku. Mezinárodní společenství musí mobilizovat úsilí o mír, dialog a rozvoj. Výzvou pro budoucnost člověka je také otázka jeho identity. V některých zemích se objevují nové zákony zpochybňující úctu k lidskému životu od početí až po jeho přirozenou smrt. Člověk se tak stává předmětem experimentů. Papež podpořil hlas belgických biskupů, kteří připomínají, že lidská důstojnost je morální hranicí, pro technický pokrok nepřekročitelnou.

Belgický velvyslanec Frank De Coninck se narodil v Blankenberge roku 1945. Po studiích na filozofické fakultě se dal na diplomatickou dráhu roku 1975. Zastupoval Belgii v Kigali a v Kinshase. Je ženatý a má tři děti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.