Nový prefekt Kongregace pro klérus

31.10.2006 

Benedikt XVI. jmenoval novým prefektem kongregace pro klérus brazilského kardinála Claudia Hummese, dosavadního arcibiskupa ze San Paolo. Nastupuje na místo kolumbijského kardinála Daría Castrillóna Hoyose, který končí svou funkci z důvodu dosažení věkové hranice.
Dnes také Svatý Otec jmenoval arciknězem basiliky sv. Petra arcibiskupa Angela Comastriho, generálního vikáře pro stát Città del Vaticano a presidenta fabriky (to je stavby) sv. Petra. Nastupuje na místo 77letého kardinála Francesca Marchisana.

Kardinál Hummes má 72 let, je knězem františkánem už 24 let, biskupské svěcení přijal v roce 1975, arcibiskupem v San Paolo byl jmenován v roce 1998: byl aktivní na poli ekumenického dialogu a v podporování laikátu, zvláště byl oporou dělníků a odborářů, jakožto biskup odpovědný v Brazílii za pastoraci mezi dělníky se podílel také na stávkách. Byl jedním z organizátorů Světového setkání rodin s papežem v Rio de Janeiro v roce 1997. Kardinálem ho jmenoval Jan Pavel II. v roce 2001. Zvláště se věnoval formaci kněží a evangelizaci prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků.

Nový arcikněz basiliky sv. Petra mons. Angelo Comastri má 63 let, kněžské svěcení přijal jako 24letý. Od roku 1996 - 2005 byl arcibiskupem prelátem Loreta, papežským delegátem Loretánské svatyně. Byl presidentem komise Velkého jubilea roku 2000 italské biskupské konference. V roce 2003 dával ve Vatikánu duchovní cvičení za přítomnosti Jana Pavla II. Benedikt XVI. ho vyzval, aby připravil texty na letošní Křížovou cestu.

Benedikt XVI. jmenoval pomocným biskupem arcidiecéze Taipei (Tajwan) P. Thomase Chung An-zu z kléru diecéze Tainan, kaplana katolické univerzity Fu-Jen. Chung An-zu se narodil v Yunlin 7. srpna 1952, na kněze byl posvěcen 26. prosince 1981.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.