Eucharistie je zdrojem naděje

9.11.2006 

Na závěr plenárního zasedání papežské komise pro přípravu mezinárodních eucharistických kongresů přijal dnes dopoledne ve Vatikáně její členy Benedikt XVI. Papežská komise, jejíž předsedou je kardinál Jozef Tomko, a kterou tvoří 70 kardinálů a biskupů z různých částí světa, se zabývala přípravou 49. Mezinárodního eucharistického kongresu, který se bude konat roku 2008 v kanadském Quebecu.

Eucharistické kongresy, které se čas od času konají na různých místech a kontinentech, jsou vždycky zdrojem duchovní obnovy a příležitostí k lepšímu poznání Nejsvětější Eucharistie, která je nejcennějším pokladem, jenž nám Ježíš zanechal, a jsou také povzbuzením pro Církev, aby bez váhání šířila a dosvědčovala Kristovu lásku ve všech oblastech života společnosti.

Benedikt XVI. zmínil přípravný dokument příštího eucharistického kongresu nazvaný ?Eucharistie, dar Boží pro život světa?, který představil v těchto dnech arcibiskup Quebecu kard. Marc Ouellet, a dále připomněl fakt, že mnozí křesťané dnes znovu objevují eucharistickou adoraci.

V této souvislosti bych se rád vrátil ke zkušenosti, prožité minulý rok spolu s mladými lidmi v Kolíně u příležitosti Světového dne mládeže, a také letošní eucharistickou adoraci na náměstí sv.Petra s dětmi přistupujícími k prvnímu sv.přijímání a jejich rodinami a katechety. Dnešní lidstvo má zapotřebí znovu objevit svátost eucharistie jako zdroj své naděje.

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. ve své promluvě ke členům Papežské komise pro přípravu mezinárodních eucharistických kongresů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.