Kard. Bertone na Papežské Urbaniánské univerzitě

5.12.2006 

Na Papežské Urbaniánské univerzitě, kde se připravují misionáři a zejména domorodí kněží z misijních zemí, se konala akademie u příležitosti 500. výročí narození sv. Františka Xaverského, patrona misií, a zároveň u příležitosti zakončení xaveriánského jubilejního roku, vyhlášeného jezuitským řádem. Akademii zahájil státní sekretář Svatého Stolce kardinál Tarcisio Bertone, který ve své promluvě porovnával situaci misií v dobách sv. Františka Xaverského a v současnosti, a mimo jiné řekl:

?Naše Církev se dnes nalézá v situaci, kdy musí čelit nejen úbytku víry, která se stala menšinovou z hlediska kulturního a z hlediska její schopnosti mít vliv na dnešní život, ale musí čelit i úbytku lidskosti. Misie spolu s hlásáním evangelia Ježíše Krista, proto dnes musí zdůrazňovat také její antropologickou hodnotu a sociální smysluplnost.
Dnešním úkolem Církve je tedy pozitivní otevřenost na probíhající změny a vnímavost na ?postupné přibližování národů evangelním hodnotám, které papež Jan Pavel II. popsal jako ?velké křesťanské jaro, jehož počátky lze již místy spatřovat?
.

Na dotazy novinářů kardinál Bertone odpověděl, že i nadále pokračují neformální čínsko-vatikánské rozhovory, třebaže, jak řekl doslova, ?navázání diplomatických vztahů není otázkou nejbližší budoucnosti?. Kardinál Bertone poukázal na to, že v tomto dialogu mohou sehrát důležitou roli osobnosti ze světa politiky a kultury. Podle mínění vatikánského státního sekretáře je pokračování vzájemných rozmluv otázkou, jejíž nevyhnutelnost si uvědomuje i čínská strana. Na Papežské urbaniánské univerzitě, která spadá pod Kongregaci pro evangelizaci národů, studuje několik desítek kněží z Číny a to se souhlasem čínských státních orgánů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.