2% světové populace vlastní 50% světového bohatství

9.12.2006 

V těchto dnech publikovala univerzita OSN v Helsinkách studii, z níž vyplývá, že 10% světové populace disponuje 85% globálních zdrojů. Podmínky lidí, žijících v bídě, se stále zhoršují. Pouhá 2% světové populace ? čteme ve studii ? vlastní 50% světového bohatství, což se vztahuje na movitý a nemovitý majetek, bankovní konta a finanční aktivity. Světové bohatství v roce 2000 činilo 125 triliónů dolarů, což ? pro představu ? činí v přepočtu na každého jednotlivého obyvatele planety ? 26 tisíc dolarů.

Skutečná distribuce bohatství však, bohužel, neprobíhá tímto přepočtem, protože 56% obyvatel světové populace žije v podmínkách chudoby. Miliarda obyvatel planety žije z jednoho dolaru na den. Další, trochu šťastnější dvě miliardy obyvatel této planety, mají na den 2 dolary. Nerovnosti jsou tedy gigantické a alarmující: v Japonsku připadá v průměru 181 tisíc dolarů na obyvatele, ve Spojených státech amerických je to 144 tisíc, v Itálii 98 tisíc. Poslední dvě místa v této klasifikaci zaujímají Indonésie a Indie s 1400 dolary a s 1000 dolary na obyvatele.

Studie Helsinské univerzity OSN uvádí, že bohatsví má tendenci být distribuováno způsobem méně nespravedlivým uvnitř jednotlivých států než mezi jednotlivými zeměmi a státy. Pro redukci nerovnosti tedy studie doporučuje zaměřit se ?spíše na postupnou konvergenci rozdělování bohatství mezi jednotlivými zeměmi než na rozdělování bohatství uvnitř jednotlivých zemí?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.