Benedikt XVI. věří, že se vydá na pouť do Svaté země

26.12.2006 

Benedikt XVI. zaslal zvláštní Vánoční poselství biskupům, kněžím a věřícím Středního Východu. Papež v něm povzbuzuje k důvěře a dialogu a vyjadřuje své přání vydat se na pouť do Svaté země. ?Neustále myslím na katolická společenství ve vašich zemích a tím spíše pak během Vánoc? ? píše Benedikt XVI. v dopise, datovaném 21. prosince. Svatý otec zdůrazňuje důležitost ?trpělivého a pokorného dialogu? a ?větší důvěru v člověčenství druhého, zejména toho, kdo trpí?. ?Každodenní zprávy, teré přicházejí ze Středního Východu ? píše Petrův nástupce ? poukazují na stále rostoucí drama, z něhož jakoby nebylo východiska?. Avšak i v ?těch nejbolestnějších situacích ? připomíná dále ? křesťanská naděje dosvědčuje, že pasivní rezistence a pesimismus jsou opravdovým nebezpečím, které zkresluje odpověď na povolání, které vyvěrá ze svátosti Křtu. Následkem takovéhoto postoje je nedůvěra, strach, sebelítost, fatalismus a útěk. Nebylo by proto vůbec moudré, zejména v této chvíli ? poznamenává Benedikt XVI. ? plýtvat časem na kladení otázek po tom, kdo víc trpěl, anebo na vystavování účtu za utrpěná příkoří vypočítáváním důvodů, hovořících ve prospěch vlastního stanoviska?.

?Utrpení ? vysvětluje Svatý otec ? v podstatě sjednocuje všechny, a trpí-li jeden, měl by především mít snahu pochopit, kolik asi trpí ten druhý, který se nachází v podobné situaci?. V těchto obtížných okolnostech, které se vyznačují málem světlých a množstvím stinných stránek, přece jen ? podle Svatého otce ? existuje důvod k potěše, protože křesťanská společenství na Středním Východě ?jsou i nadále živými a činorodými komunitami, odhodlanými svědčit o své víře svou specifickou identitou ve společnostech, které je obklopují?.

Papež pak v závěru vyjadřuje svou touhu vydat se na pouť do Svaté země: ?Hluboce důvěřuji tomu, že mi Prozřetelnost umožní vydat se na pouť do Země, která se stala Svatou díky událostem dějin spásy. Doufám tak, že se budu moci modlit v Jeruzalémě, který je vlastí srdce všech duchovních potomků Abrahamových, jimž je nesmírně drahá?. A jsem přesvědčen, že se může stát ?symbolem setkání, jednoty a pokoje pro celou lidskou rodinu.?

? píše ve svém Vánočním poselství biskupům, kněžím a věřícím laikům Středního Východu papež Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.