Benedikt XVI. se sešel s diplomatickým sborem velvyslanců u Svatého Stolce

8.1.2007 

Svatý Otec se dnes, jak bývá zvykem na začátku kalendářního roku, sešel s diplomatickým sborem velvyslanců 175 států, s nimiž Svatý Stolec udržuje diplomatické styky. Vzájemná výměna novoročních přání je také příležitostí, při níž Svatý Otec podává panoramatický pohled na globální politickou scénu s důrazem na onu tematiku a místa, které se zvláště dotýkají života dnešního člověka.

Benedikt XVI. se nejprve zmínil o obecných palčivých tématech, jakými jsou chudoba, otázka zbrojení, migrace a práv člověka, zejména jeho práva na život a na náboženskou svobodu a útoky na přirozenou strukturu rodiny, jakož i vědecký výzkum, který neuznává žádná etická omezení.

Svatý otec pak připomněl pozitivní prvky, charakteristické pro naši dobu a mezi nimi zmínil růst vědomí důležitosti dialogu mezi kulturami a mezi náboženstvími, úsilí mezinárodního společenství o dodržování lidských práv a snahu o zefektivnění humanitární pomoci v místech světových konfliktů.

Na adresu Evropského kontinentu pak Benedikt XVI. řekl:

"Bulharsko a Rumunsko, země s dlouhou křesťanskou tradicí, vstoupily do Evropské unie. Ve chvíli příprav na oslavy 50.výročí Římských dohod se nabízí reflexe o Ústavní smlouvě. Přál bych si, aby zásadní hodnoty, na nichž stojí lidská důstojnost, byly plně chráněny, zejména náboženská svoboda ve všech jejích dimenzích a institucionální práva Církví. Stejně tak nelze odhlížet od nepopiratelného křesťanského odkazu tohoto kontinentu, který široce přispěl k vytvoření Evropy národů a Evropy populací. 50. výročí povstání v Budapešti, oslavovaném loňského října, nám připomněl dramatické události 20.století, které nutí všechny Evropany připravovat budoucnost svobodnou od útlaku a ideologického podmínění, navazovat vztahy přátelství i bratrství a prokazovat péči a solidaritu těm nejchudším a nejmenším: zároveň je důležité očistit minulost od napětí a na všech úrovních prosazovat smíření, které jedině umožňuje kráčet vstříc budoucnosti a otevřít se naději. Apeluji také na všechny ty, kteří jsou na evropském kontinentu sváděni k terorismu, aby skoncovali s jakoukoli aktivitou tohoto typu, protože takové jednání, které nechává převážit násilí a které způsobuje v obyvatelstvu strach, je cestou, nemající východisko. Myslím rovněž na různé ?zmrazené konflikty? a na stávající napětí, spojená v těchto dnech především s energetickými zdroji, a přeji si, aby se brzy našla definitivní řešení."

PROMLUVA v plném znění je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.