Kardinál Bertone ocenil odvahu polských biskupů

13.1.2007 

K událostem v polské církvi se včera vyjádřil také vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone. Pozitivně ocenil rozhodnutí Polské biskupské konference důkladně prošetřit všechny dokumenty týkající se spolupráce katolických duchovních s Službou bezpečnosti.

?Jsem spokojen. Komunikace je podstatná. Každý nedostatek komunikace v jakékoli oblasti je zhoubný a má katastrofální následky,? uvedl kardinál Bertone. Podle jeho slov totiž brání ve zralém rozhodování. Nicméně je třeba, aby tato komunikace byla založena především na rozlišení mezi autentickými a zfalšovanými dokumenty.

?Chtěl bych zdůraznit význam této komunikace nejen pro církevní osoby, ale pro každého, kdo se v minulosti zapletl do jakékoli spolupráce s komunistickým režimem,? zdůraznil vatikánský státní sekretář. ?Jsem proto spokojen s tím, že dojde k lustracím v polské církvi, a to už jsem také vzkázal kompetentním autoritám. A to nejen politickým funkcionářům, a nejen v Polsku, ale také i v jiných zemích Východní Evropy,? dodal.

Kardinál Bertone se ovšem také podivuje nad způsobem, jakým byly zveřejněny dokumenty spojené s kauzou msgr. Stanislava Wielguse. Především pak to, že kompetentní osoby ve Vatikánu (narozdíl od novinářů) neměly k dispozici všechny potřebné informace před jeho jmenováním varšavským arcibiskupem: ?Je jistě zvláštní, že dokumenty, složky, jsou snadno přístupné pro novináře a ne pro ty, kteří by k tomu měli vrcholné právo.?

Kardinál zároveň novinářům řekl, že dobu, kdy bude jmenován nový varšavský arcibiskup ještě nezná. ?Spolu se Svatým otcem a jeho spolupracovníky se za tuto věc modlíme,? usmál se nad všetečnou otázkou novinářů vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.