Benedikt XVI. ke Světovému dni migrantů

13.1.2007 

?Urychlení ratifikace mezinárodního práva, umožňujícího sjednocování a ochranu rodin migrantů.? To požaduje Benedikt XVI. ve svém poselství ke Světovému dni migrantů, který připadá na tuto neděli. Ženy, které jsou ? z důvodů útisku či nedostatečných zdrojů obživy ? nuceny emigrovat dnes tvoří 49% z celkového počtu 200 milionů migrantů a uprchlíků, které jsou momentálně na celém světě v pohybu. Tento údaj s sebou nese novou charakteristiku fenoménu, který byl v minulosti spíše mužskou záležitostí. Opouští-li domov žena, obnáší to stav nouze také pro děti, které jdou obvykle s ní, což přináší nestabilitu celé rodině. To je rámec, do něhož je zasazeno poselství Benedikta XVI. na letošní Světový den migrantů a uprchlíků, jehož mottem je právě ?Migrující rodina?.

Svatý otec ve svém poselství poukazuje na to, že pro integraci migrujících rodin bylo již nemálo uděláno. V posledních letech však roste počet žen mezi migranty, hledající lepší životní podmínky s ohledem na slibnou profesní kariéru. Avšak mnohé z těchto žen ? jak pokračuje papežovo poselství ? se stává oběťmi obchodu s lidmi a prostituce. K tomuto dramatu, které nešetří ani mladistvé a děti, se přidávají také obtíže v komunikaci mezi rodinnými příslušníky a situace není lehčí ani tam, kde celé rodiny musejí žít ve sběrných táborech pro uprchlíky.

Proto Benedikt XVI. ve svém poselství vybízí mezinárodní společenství k brzké ratifikaci Mezinárodní konvence O ochraně práv pracujících migrantů, která byla schválena na půdě OSN už roku 2003. Svatý otec zároveň vybízí církev a i různé humanitární organizace, aby pokračovali v humanitární a pastorační činnosti, věnované migrantům a uprchlíkům.

Celé POSELSTVÍ Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.