Vatikánský soudní tribunál slavil zahájení nového roku

13.1.2007 

Dnes byl zahájen u Vatikánského soudního tribunálu nový rok. Městský stát Vatikán má své vlastní bezpečnostní a justiční orgány, jejichž rozsah a působnost jsou stanoveny Lateránskými smlouvami mezi Itálií a Vatikánem před 78 lety, které daly vzniknout městskému státu Vatikán.

Při příležitosti zahájení nového soudního roku byla přednesena zpráva vyhodnocující rok uplynulý. Podal ji vatikánský promotor spravedlnosti prof. Nicola Picardi. Jako priority nastávajícího roku uvedl nové formy spolupráce v prevenci proti mezinárodnímu terorismu a otevření možnosti přijetí Schengenské dohody.

Na území městského státu Vatikán žije 492 osob. Vatikánské občanství vlastní celkem 527 osob, z nichž 287 jsou diplomaté a členové papežských delegatur v zahraničí (tzn. že nesídlí ve Vatikánu). Kromě nich žije na tomto území 252 osob, které nemají vatikánské občanství.

Během loňského roku vatikánská justice řešila 341 občansko-právních procesů a 486 trestních. Prof. Picardi ve své zprávě poukazuje na to, že poměrně vysoký počet procesů vzhledem k počtu obyvatel plyne ze skutečnosti, že Vatikán je každý rok cílem cesty 18 milionů turistů a poutníků a že udržuje styky s celým světem. Naprostá většina procesů se proto také týká krádeží a podvodů, jejichž pachatelé žijí na území Itálie, a proto přecházejí pod italskou jurisdikci.

?Fenomén mezinárodního terorismu zřejmě vyžaduje nové formy spolupráce směřující ke smíření svobody pohybu osob a dokonalejších bezpečnostních opatření,? čteme ve zprávě o stavu justice městského státu Vatikán. Jak píše promotor vatikánské justice prof. Picardi, ?z tohoto hlediska se pak ukazuje vhodné přezkoumat a zvážit všechny možnosti eventuálního přistoupení městského státu Vatikán k Schengenské dohodě z 14. června 1985 a k příslušné Konvenci z 19. července 1990, otevřených také státům, které nejsou členy Evropské unie.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.