Dva kněží v Číně propuštěni na svobodu

13.1.2007 

V Číně byli ze zdravotních důvodů propuštěni na svobodu dva kněží uvěznění loni v prosinci. Dva katoličtí kněží, P. Wen Daoxiu a P. Li Yonshun z provincie Hebei, byli ještě před začátkem tohoto roku propuštěni ze zdravotních důvodů. Zveřejnila to agentura Asianews. Ta zároveň upozorňuje na dalších sedm kněží, kteří jsou stále vězněni a kteří byli zadrženi pod záminkou ilegálního shromáždění. Sešli se totiž na místě, které není k tomuto účelu registrované čínskou vládou. Provincie Hebei je regionem s největším počtem katolíků (kolem 1,5 milionu). Podle agentury Asianews je šest biskupů této provincie stále buď vězněných nebo nezvěstných.

V Číně v městě Naning zemřel 7. ledna ve věku 104 let katolický biskup Joseph Meng Ziwen. Byl nejstarším v celé Číně. P. Giancarlo Politi, misionář Papežského institutu zahraničních misií jej pamatuje jako ?pokorného a mimořádného pastýře, který s nevšední energií věnoval celý svůj život společenství, ve kterém žil.? P. Politi uvedl, že ještě před třemi roky slavil zmíněný biskup ve svých 100 letech každou neděli mši ve třech různých farnostech. Pohřební obřady a zádušní mši svatou za biskupa Meng Ziwena bude mít zítra msgr. John Baptist Tan Yanchuan.

Zesnulý biskup Ziwen se narodil 19. března 1903 v nekatolické rodině. Ve svých 18 letech vstoupil do semináře v Penang v Malajsii, kde studoval filosofii a teologii. Na kněze byl vysvěcen v Nanning v roce 1935. Začátkem 50. let byl obviněn z kontrarevoluční činnosti a vězněn v ?převýchovném pracovním táboře?. Propuštěn byl v roce 1957. Otevřel pak nemocnici, ale rok poté byl obviněn z toho, že poskytoval léčbu ?nepřátelům revoluce? a byl znovu vsazen do žaláře, odkud byl propuštěn v roce 1970. Jeho hlavním cílem bylo vnášet do světa Krista.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.