Vzniká papežská CNN?

15.1.2007 

V italském tisku se objevila zpráva o vzniku papežské CNN. Tiskový mluvčí Svatého Stolce o. Federico Lombardi objasňuje, že ?projekt katolického televizního zpravodajství, nazvaný H2O (www.h2onews.tv) vzniká z iniciativy skupiny osob, které jsou aktivní v mediální oblasti, a které pojaly tento úmysl na loňském Kongresu katolických televizí v Madridu. Smyslem projektu, který teprve vzniká, je odpovědět na požadavek mnoha katolických televizních stanic v oblasti zpravodajství z církevního dění ve světě a měla by produkovat, pokud možno každý den, jistý počet zpráv ve velmi krátkém a přehledném formátu v několika jazycích. Projekt je však teprve ve fázi studií a experimentů, žádné zpravodajství dosud nenabízí, nemá také žádnou spojitost s Legionáři Kristovými, jak se psalo, a je rovněž nezávislý na katolické agentuře ZENIT. Celá iniciativa tzv. H2O se má pohybovat ve velmi omezeném rozpočtu s cílem dosáhnout samofinancování. Formát tohoto zpravodajství by měl být přístupný nejen pro televize, katolické webové stránky, ale i měl by být dostupný i prostřednictvím mobilních telefonů.?

První zpravodajství by se mělo objevit někdy kolem Velikonoc. Jeden z iniciátorů tohoto projektu Jesus Colina, ředitel informační agentury Zenit, naší rozhlasové stanici na otázku, proč byl tento projekt nazván H2O, řekl:

?Chceme být živou vodou. Papežova slova se v informačním panoramatu soudobého světa stala opěrným bodem. Chceme se pokusit alespoň trochu přispět k tomu, aby slova Svatého Otce a život katolíků mohly putovat po nových dálnicích komunikace také v audiovizuálním formátu. Věříme, jak to učí Benedikt XVI., že křesťanství nabízí něco krásného. Chceme tedy prezentovat tuto živou vodu, bez níž by lidská osoba žít nemohla, protože nemůžeme žít z materialismu. Chceme předávat tento proud, tuto řeku, a uvést ji tak do prostoru všeobecné informovanosti. Chceme šířit podstatu evangelia, tedy vlastně uvést do mediální komunikace Deus caritas est Benedikta XVI.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.