Církev v Súdanu navzdory diskriminaci roste

16.1.2007 

Díky pomoci charitativních organizací církev v Súdánu dosud přetrvala, ba dokonce se rozšířila, prohlásil v rozhovoru pro organizaci ?Pomoc církvi v nouzi? biskup Daniel Marco Kur Adwok z Chartúmu. Pomocný biskup tamější arcidiecéze dále uvedl, že k církvi se nyní hlásí 900 tisíc věřících, kteří navštěvují více než 120 kostelů a kaplí v zemi. Roste i počet diecézí: před 25 lety byly v Súdánu jen čtyři, nyní je jich již na třicet.

Když se v roce 1981 stal arcibiskupem nynější kardinál Gabriel Zubier Wako, byla většina duchovenstva ze zahraničí. Nyní je v arcidiecézi v Chartúmu více než 120 kněží a většina se narodila v Súdánu. Jen v poslední době věnovala organizace ?Pomoc církvi v nouzi? církvi více než 360 tisíc dolarů na podporu vzdělání okolo 33 tisíc dětí a mládeže v táborech přistěhovalců nedaleko Chartúmu.

Dvacetiletá občanská válka, která vypukla v roce 1983 mezi sunnitskými muslimy na severu a představiteli tradičních náboženství na jihu Súdánu, silně poškodila hospodářství. Navíc vládnoucí strana spolu s vojskem v zemi stále porušují lidská práva a zavádějí islamizované vzdělání a kulturu. Náboženské menšiny jsou neustále diskriminované. Často dochází i k ozbrojeným nepokojům.

O této situaci nedávno ve vánočním poselství hovořil i kardinál Zubier Wako. Upozornil mimo jiné i na to, že stále přichází zprávy o masakrech, vraždách nebo únosech nevinných civilních osob. Kardinál varuje také před korupcí a žádá znepřátelené strany, aby se zdržely násilí.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.