Papež jmenoval nového nuncia v Súdánu

16.1.2007 

Papež dnes jmenoval nového nuncia v Súdánu. Stal se jím 53letý msgr. Leo Boccardi, dosavadní stálý pozorovatel Svatého stolce u Mezinárodní agentury pro atomovou energii a u OBSE, jakož i v sídle OSN ve Vídni.

Benedikt XVI. v loňském roce několikrát obrátil pozornost veřejného mínění na situaci v Súdánu, zejména na drama v Dárfúru. Tam místní populace, vyznávající převážně animismus a křesťanství, trpí etnicko-náboženskými čistkami, které již více jak deset let provádí vláda muslimských fundamentalistů v Chartúmu. Výsledkem jsou statisíce mrtvých a miliony uprchlíků.

V letošním projevu k diplomatickému sboru velvyslanců 8. ledna Benedikt XVI. mimo jiné řekl: ?Mezinárodní společenství se už 4 roky jeví jako bezmocné, navzdory iniciativám směřujícím k ulehčení zkoušeného obyvatelstva a k politickému řešení?. Papež vyzval všechny k rozhodnému konání, protože ?nemůžeme připustit, že takové množství nevinných i nadále trpí a umírá.?

K současné situaci Vatikánskému rozhlasu biskup Rumbeku v jižním Sudánu msgr. Cesare Mazzolari řekl: ?Situace je stále děsivá a neudržitelná, protože se jeví jako nemožné dosáhnout opravdové mírové dohody, která by umožnila dodávky humanitární pomoci. V ostatních částech země však panuje poměrný klid.? Biskup dále vysvětlil, že na jihu válka sice skončila, ale vládne tam nepokoj a určité znechucení z toho, co přinesl mír v těchto posledních dvou letech. Očekávaly se lepší výsledky, pokud jde o výstavbu základních struktur a humanitární pomoc v oblastech zdravotnictví a výchovy.

Když člověk sleduje etnické a náboženské rozepře, nabízí se otázka, nakolik může vůbec v zemi někdy zavládnout trvalý mír. Biskup Mazzolari se na to snaží dívat s nadějí: ?My i nadále v tento mír doufáme, ale budeme se jej muset domáhat. Bude to však výdobytek nesnadný vzhledem k extrémní chudobě a vzhledem k tomu, že mír, alespoň na jihu přišel, aniž bychom na něj byli připraveni, neměli jsme dostatek lidských zdrojů k jeho rozvinutí, k dobré administraci a opravdovému rozdělování dober země.?

V této situaci se snaží pomoci i mezinárodní organizace. ?Přicházejí s obrovskou kapacitou pomáhat, ale v této chvíli čelíme spíše úděsnému černému trhu. Kdo je chudý už není s to něco na trhu koupit, protože ceny za jídlo a životně důležité věci neúměrně stouply. Paradoxně právě kvůli mezinárodní pomoci a kvůli novým nabídkám finanční pomoci ze strany mezinárodního společenství se ceny vyšplhaly do závratných výšek,? uvádí biskup.

Súdán je podle některých jedním z nejobtížnějších prostorů konfrontace s islámem. Podle slov biskupa Mazzolariho se proto církev snaží být nápomocná při nastolení mírového dialogu: ?Snažili jsme se pokud možno zachovat klid v situaci, kdy k nám na jih dorazily masy obyvatelstva, vyhnaného ze severu, a začali jsme zařizovat nouzová zdravotnická a školská zařízení. Myslím, že i nadále představujeme ten nejstálejší hlas, vyzývající vůdce k míru a spravedlivému rozdělování zdrojů, které se často ztrácejí buď v korupci nebo v nepotismu. Církev mluví jasně o povinnosti nasytit očekávání obyvatelstva, které v tomto ohledu ve svých nadějích uspokojeno zatím není.?

Súdánský biskup Cesare Mazzolari si proto přeje ?aby úsilí o mír v Dárfúru bylo stále více kladeno do středu pozornosti mezinárodního společenství, protože neskončí-li se násilnosti bude do nich vtažen celý Súdán."

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.