Katoličtí věřící v Ázerbájdžánu budou mít svůj první kostel

18.1.2007 

Na začátku roku 2007 by měla být dokončena stavba prvního katolického kostela v Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu. Okolo 300 osob, které tvoří místní církev, nemělo dosud vlastní chrám. Na bohoslužby se proto komunita věřících scházela v pronajatých prostorách, které nemohly vždy pojmout tak velký počet osob. Nový moderní kostel by měl mít mnohem větší kapacitu.

V Ázerbájdžánu žije na 8,5 mil. obyvatel, z nichž naprostá většina ? více než 90 procent ? jsou vyznavači islámu. V této zemi žije také poměrně velká minorita křesťanů, kteří se hlásí k Arménské apoštolské církvi nebo Ruské pravoslavné církvi. Malá katolická komunita žije skoro výlučně v hlavním městě. Představeným misie ?sui iuris? v Ázerbájdžánu a zároveň farářem farnosti v Baku je slovenský salesián Jan Čapla.

V roce 1993 Ázerbájdžán navázal diplomatické styky s Vatikánem. Apoštolský nuncius akreditovaný u vlády v Baku, arcibiskup Claudio Gugerotti, úřaduje v hlavním gruzínském městě Tbilisi. V roce 2002 také tuto postsovětskou republiku navštívil papež Jan Pavel II.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.