Papež přijal ekumenickou delegaci z Finska

19.1.2007 

Svatý otec Benedikt XVI. dnes přijal ekumenickou delegaci z Finska. Vyzdvihl dosažené pokroky, konkrétně společné prohlášení k učení o ospravedlnění. Podle papeže tak byl překonán teologický odstup mezi oběma církvemi. Při dnešním setkání vyzval finské katolíky a luterány k další ekumenické spolupráci. Již mnoho let přijíždí do Říma v den svátku patrona Finska, svatého Jindřicha, ekumenická delegace finských křesťanů.

Spolu s finskou delegací do Vatikánu přijel také helsinský katolický biskup Józef Wróbel. Ten našemu rozhlasu o tamější situaci na poli ekumenismu řekl:
?Luteránská církev ve Finsku zastupuje velmi jasnou a stabilní hierarchickou strukturu. V praxi to znamená, že není těžké najít ty, kdo ho reprezentují. Zároveň tato církev prezentuje jasně svoji víru. Druhým rozměrem je fakt, že po době jakéhosi intelektuálního entuziasmu, nyní ekumenické vztahy, a to nejen ve Finsku, zažívají období jistého realizmu. Znamená to, že si jsou všichni vědomi, že jednota je naší povinností, ale zároveň si také uvědomujeme, že obnovení plné viditelné jednoty mezi námi není otázkou několika dní, měsíců, roků... Je to dlouhý proces, na kterém je účastný nejen intelekt, ale také lidské srdce inspirované Duchem svatým,? řekl Vatikánskému rozhlasu katolický biskup Józef Wróbel.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.