Podpis dodatku ke konkordátu mezi Vatikánem a Bavorskem

20.1.2007 

Doplněk konkordátu mezi Apoštolským stolcem a Bavorskem podepsal v Mnichově apoštolský nuncius v Německu Erwin Josef Ender a bavorský premiér Edmund Stoiber. Nyní by měl být nový dokument ratifikován v bavorském parlamentu.

Před podepsáním protokolu arcibiskup Ender prohlásil, že nad novým dokumentem pracoval jak Svatý stolec, tak také představitelé Bavorska, kterým leží na srdci to, aby byly zajištěny dobré podmínky pro tamějších studenty teologie. Těch v této německé spolkové zemi neustále ubývá. Bude proto redukován počet teologických fakult na státních univerzitách. Uzavřeny budou fakulty v Bamberku a Pasově, naopak na univerzitách v Ausburgu, Mnichově nebo Würzburgu teologové zůstanou.

Nový dokument vychází z mnohaletých jednání. Každý semestr se v Německu zmenšuje počet studentů teologie, a proto už r. 1997 bavorský Nejvyšší kontrolní úřad doporučoval dvě teologické fakulty zavřít. V této zemi jsou katolické a evangelické teologické fakulty finančně závislé na podpoře ze státního rozpočtu.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.