Ekumenický dialog v minulém roce výrazně pokročil

23.1.2007 

V rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se kardinál Walter Kasper v tiskovém sále Svatého stolce setkal s novináři, aby je informoval o nových krocích na poli ekumenizmu. Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů se domnívá, že minulý rok byl v tomto ohledu mimořádně úspěšný.

V této souvislosti připomněl setkání Benedikta XVI. s ekumenickým patriarchou Konstantinopole Bartolomějem I. v Turecku, nebo návštěvu delegace řecké pravoslavné církve ve Vatikánu v čele s aténským arcibiskupem Christodoulem, ale také obnovení prací katolicko-pravoslavné Teologické komise. Ekumenickému dialogu podle slov kardinála Kaspera napomáhájí také stipendia, poskytovaná pravoslavným studentům římských fakult, i osobní kontakty.

Kardinál Walter Kasper také upozornil na to, že se zlepšily vztahy s moskevským patriarchátem. Zároveň přiznal, že ještě ovšem nedozrála doba k tomu, aby se papež setkal s patriarchou Alexejem II.

Kardinál odmítl tvrzení, které se objevilo v německých médiích, že se na poli vztahů mezi katolíky a evangelíky v poslední době nic nezměnilo. Připomněl, že se uskutečnila řada návštěv představitelů protestanstkých církví v Římě. Aby to ilustroval, uvedl jako příklad audience, při kterých Svatý otec ve Vatikánu přijal delegaci Světové aliance reformovaných církví nebo primase Anglikánského společenství, arcibiskupa z Canterbury Rowana Williama. Zmínil také návštěvu představitelů Světového sdružení baptistů. Kardinál hovořil i o působení různých ekumenických komisí a nezapomněl ani na společnou deklaraci o ospravedlnění, kterou katolická strana podepsala spolu se Světovou metodistickou konferencí.

Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů také novinářům představil nově vydanou publikaci nazvanou Duchovní ekumenizmus. ?Je to takový manuál určený všem, kteří se v místních společenstvích věnují ekumenickému dialogu,? prohlásil kardinál.

První část knihy nabízí reflexi o Božím Slově. Následují praktické pastorační rady, jak mohou věřící prohloubit svou křesťanskou víru například při společném čtení Písma svatého. Druhá část je věnovaná modlitbě a kultu. Hovoří se o osobní i společné modlitbě. Na poli vztahů mezi jednotlivými církvemi se zdůraňuje společný křest a slavnosti, které spolu mohou věřící různých církví slavit. Třetí část nese název ?Služba a svědectví? a hovoří o spolupráci ve farnostech a sborech, o společenstvích mladých a náboženských hnutích, o spolupráci v sociální a politické oblasti nebo v rámci sdělovacích prostředků.

Kardinál věří, že manuál bude užitečným nástrojem při duchovním ekumenizmu a že přinese v následujích letech konkrétní plody.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.