Benedikt XVI. poukazuje na formování dětí přes média a na výchovu k jejich správnému užívání

24.1.2007 

U příležitosti již 41. světového dne sdělovacích prostředků vydal Svatý otec své tradiční poselství. ?Jsou zvrhlé jakékoli tendence vytvářet ve jménu zábavy programy, které zvyšují násilí, posilují protispolečenské postoje a banalizují sex ? včetně animovaných filmů nebo počítačových her,? uvádí se mimo jiné v poselství, které bylo ohlášeno v den památky sv. Františka Salezského, patrona novinářů.

Arcibiskup John Foley, který stojí v čele papežského úřadu věnovaného právě médiím, k tomu Vatikánskému rozhlasu řekl: ?Téma letošního Světového dne sdělovacích prostředků zní ?Děti a média ? výzva k výchově?. Již mnoho let Papežská rada pro sdělovacího prostředky podporuje, aby byl člověk kritickým konzumentem médií a věděl, jak je užívat. Musíme se proto naučit kriticky posoudit, které z médií jsou důležitější pro skutečný rozvoj našeho života ve shodě s úmyslem Ježíše Krista.?

V letošním poselství k světovému dni věnovanému médiím papež Benedikt XVI. upozorňuje na dva problémy: formování dětí přes média a jejich výchovu k správnému užívání médií. Sdělovací prostředky se někdy jeví přímo jako konkurence vlivu školní, církevní a dokonce i rodinné výchovy. Je proto třeba děti učit kritickému výběru toho, co je opravdu hodnotné. Nejdůležitější roli v této věci pochopitelně zastávají rodiče, kterým by však měla pomáhat škola i farnost. Tato výchova by měla být pozitivní. Jde o to, aby děti získali citlivost na dobro a krásno. Rodiče sami mají dávat dobrý příklad. Mladou generaci je třeba uvádět do klasiků dětské literatury, uměleckých děl a hudby. Je nutná výchova k autentické svobodě. Neomezená honba za novinkami a zábavou nemá s pravou svobodou nic společného. Papež také vyzývá média k tomu, aby podpořila a šířila lidskou důstojnost, hodnotu manželství i rodiny a pozitivní objevy lidstva. Znovu apeluje na lidi odpovědné za sdělovací prostředky, aby hájily pravdu a respektovali potřebu rodiny.

POSELSTVÍ Benedikta XVI. ke Světovému dni sdělovacích prostředků je ZDE

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.