Blíží se 54. Světový den malomocných

27.1.2007 

Zítra se bude na celém světě slavit 54. den malomocných. U této příležitost vydala Papežská rada pro pastoraci mezi zdravotníky poselství, v které se upozorňuje na to, že malomocenstvím na světě stále trpí okolo 10 milionů lidí. A to i přesto, že pokud se nemoc podaří včas diagnostikovat a zahájí se léčba, je možné ji dnes úspěšně léčit.

Pod poselstvím je podepsán kardinál Javier Lozano Barragán, předseda Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky. Podle jeho slov pokrok lékařské vědy vede mnoho lidí k názoru, že tato choroba již neexistuje. Proto se stala ?zapomenutou nemocí?. Kardinál varuje, že podle údajů Světové zdravotnické organizace ze srpna 2006 se každoročně objeví na 200 tisíc případů malomocenství. Představuje to přibližně 600 nových nemocných denně. Nejvíce se malomocenství šíří v jihovýchodní Asii (připadá na ni více než polovina případů), 41 tisíc je evidováno v Africe a 33 tisíc v Americe. Velké množství malomocných je také v Pacifiku, nebo ve východním Středomoří.

K úspěšnému boji s malomocenstvím je podle kardinála Barragána nutné to, aby byla zajištěna základní zdravotní péče v ohrožených oblastech. V poselství jsou proto všichni věřící vyzýváni k tomu, aby na malomocné nezapomínali a nabízeli pomoc také těm, kteří se službě malomocným věnují. Kardinál cituje Ježíšova slova z podobenství o milosrdném Samaritánovi: ?Jdi a stejně jednej i ty!? (Lk 10,37).

?Malomocenství je jen bakteriální infekce, kterou je dnes možné snadno léčit. Je ovšem také metaforou podmínek chudoby, nerovnosti mezi lidmi a vytlačování některých jedinců na okraj společnosti. Myslím, že Světový den malomocných je důležitý k tomu, aby lidem připomněl, že malomocenství stále existuje a že ještě dnes jsou v mnoha zemích nemocní vytlačováni na okraj společnosti,? řekl Vatikánskému rozhlasu k tomuto tématu indický lékař Sunil Deepak, který pečuje právě o malomocné.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.