Zemřel biskup Zeng usilující o smíření vlastenecké a podzemní církve

29.1.2007 

18. prosince loňského roku zemřel Mons. Josef Zeng Changcheng biskup ve Fuzhou v provincii Fujian, asi 1600 km od Pekingu. 94letý zesnulý biskup Zeng strávil 28 let v komunistickém vězení, propuštěn byl roku 1983 a ve svých 71 letech rozvinul celou řadu pastoračních a zejména charitativních aktivit, které přispěly k udělení státního souhlasu s jeho biskupským svěcením, které přijal roku 1991 jako 79 letý ve Fuzhou.

V této arcidiecézi žije asi 200 tisíc katolíků. Biskup Zeng se přičinil o rekonstrukci jejích 30 kostelů a vybudoval i novou diecézní mariánskou svatyni Rosa Mystica, moderní komplex budov zahrnující také poutní dům a knižní vydavatelství. Arcidiecéze Fuzhou, s níž zesnulý biskup spjal celý svůj život, patří mezi nejstarší církevní území v Čínské lidové republice, a v posledních letech v ní došlo k nemalému ekonomickému rozkvětu.

Biskup Zeng byl jedním z hlavních zastánců smíření mezi tzv. vlasteneckou a tzv. podzemní církví, přítomnými i na území jeho arcidiecéze. Tohoto smíření, které mu velice leželo na srdci, se však nedočkal. S velikou radostí však přijal několik měsíců před smrtí osobní list Svatého Otce Benedikta XVI. spolu s biskupským prstenem, na znamení svého společenství s Apoštolským Stolcem. Pohřeb arcibiskupa Zeng se konal za účasti tisíců věřících v mariánské svatyni Rosa Mystica 28. prosince loňského roku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.