Katolické útulky v Británii musí vydávat děti homosexuálům

30.1.2007 

Navzdory protestům představitelů katolické církve budou katolické ústavy ve Velké Británii nuceni vydávat děti k adopci i homosexuálním párům. Určuje to nový zákon o rovnoprávnosti (tzv. ?Equality Act?).

Už dříve proti tomu protestoval kardinál Cormac Murphy O´Connor v dopise adresovaném premiéru Tony Blairovi. Předseda biskupů Anglie a Walsu v listu zdůraznil, že katolická víra nepřipouští adopci dětí homosexuálními páry. Kardinál proto upozorňuje na to, že pokud bude vláda nutit katolické útulky k jednání, které je v rozporu s učením církve, bude se jednat o diskriminaci katolíků. Katoličtí biskupové z Anglie, Walesu a Skotska i představitelé anglikánské církve poslali premiéru Tonymu Blairovi list, v kterém žádali o to, aby byla katolickým ústavům v této věci udělena výjimka. Také zástupci Muslimské rady Británie vyjádřili této žádosti podporu.

Přesto se však britský premiér rozhodl schválit přechodné období v délce 21 měsíců, kdy bude zákon platit i pro církev. Kardinál Murphy O'Connor proto včera vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil své hluboké zklamání a dodal, že biskupové očekávají ?parlamentní diskusi, která by se věnovala základním otázkám, které se týkají dobra dítěte, protože jeho potřeby musí stát vždy na prvním místě.? K přechodnému období kardinál podotkl, že bude sloužit k posouzení úlohy katolických dětských útulků v zemi. V závěru prohlášení předseda biskupů Anglie a Walsu připomněl, že důležitou součástí katolické tradice je také konstruktivní spolupráce s vládou ve ?službě společnému dobru.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.