Pohřeb salesiánského kardinála

2.2.2007 

Svatý otec předsedal dnes v poledne ve Vatikánské bazilice pohřebním obřadům španělského kardinála Antonia Maríy Javierre Ortáse. Tento emeritní prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti byl salesián. Na věčnost odešel 1. února, den po liturgické památce zakladatele své kongregace, sv. Jana Boska.

Benedikt XVI. v homilii připomněl úryvky z dopisů, které kardinál Javierre adresoval Janu Pavlu II. po svém jmenování do čela vatikánského úřadu pečujícího o liturgii a jako poděkování na gratulaci k padesátému výročí kněžství. Jak z nich vysvítá, středem života zemřelého kardinála v jeho kněžské službě i v práci v Římské kurii byla eucharistie. Papež připomněl také biskupské heslo španělského kardinála, kterým byla Kristova slova ?Ego vobiscum sum? ? ?Já jsem s vámi?.

?Kard. Javierre Ortás chtěl, aby celý jeho osobní život i poslání v církvi bylo poselstvím naděje. Skrze svůj apoštolát, ve stopách sv. Jana Boska, se snažil ukazovat všem, že Kristus je stále s námi.?

Po skončení pohřebních obřadů ve Vatikánu bylo tělo zemřelého kardinála převezeno na salesiánský hřbitov u Kalixtových katakomb.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.