Východní obřad se v Indii rozvíjí - situaci prověří nový vizitátor

7.2.2007 

Benedikt XVI. jmenoval apoštolského vizitátora pro katolíky syrsko-malankarského obřadu v Indii, kteří žijí mimo své kanonické území. Stal se jím o. Chacko Aerath, dosavadní novicmistra Kongregace následování Krista. Vizitátor byl zároveň jmenován biskupem. Mluví P. Krzysztof Nitkiewicz z Kongregace pro východní církve:

?Syromalankarská církev vznikla z unie uzavřené s Římem roku 1930. Rozšířená je na jihozápadě Indie, ve státě Kerala. Právě to je míněno kanonickým územím. Důsledkem migračních pohybů, zejména kvůli hledání práce, se mnozí přestěhovali do jiných části indického subkontinentu. Žijí ve městech jako New Dillí, Bombaj nebo Madras a obvykle se začleňují do farností latinského obřadu.?

Je třeba poznamenat, že v některých latinských diecézích je až 60% kněží východního obřadu. Dokonce 19 biskupů latinských diecézí pochází právě z Keraly. Jak dále vysvětlil podsekretář Kongregace pro východní církve, P. Nitkiewicz, Svatý Stolec vždy dbal o to, aby katolíci východního obřadu mohli žít ve shodě se svou tradicí. V tom také spočívá role apoštolského vizitátora:

?Má navštěvovat společenství rozptýlená po celé Indii, aby se zorientoval v jejich situaci. Později, na základě jeho zprávy, Svatý otec podnikne příslušné korky, aby vyšel vstříc potřebám těchto věřících.? ? říká P. Nitkiewicz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.