Arcib. Ortiga k referendu o liberalizaci interrupcí

12.2.2007 

Církev v Portugalsku chce i nadále vyvíjet úsilí v osvěcování svědomí a učit úctě k lidskému životu. Ohlásil to předseda portugalského episkopátu po vyhlášení výsledků včerejšího referenda o depenalizaci interrupcí. K urnám se dostavilo přes 43% z osmi milionů Portugalců oprávněných k hlasování. Referendum tak nedosáhlo na 50% hranici, která byla podmínkou platnosti. Z výsledků vyplývá, že tentokrát přišli hlasovat především ti, kdo požadují naprostou beztrestnost abortů, téměř 60% hlasujících.

Podobné referendum proběhlo v Portugalsku už před devíti lety. I tehdy ztroskotalo na nízké účasti, která jen málo překročila 30% (32%). Výsledek se ovšem významně lišil: malou většinou převažovaly hlasy odmítající liberalizaci zákonů o interrupci.

Arcibiskup Jorge Ortiga ve své nótě upozorňuje, že otázka potratů ve svých dramatických odstínech, nemůže být řešena v referendu. Vyžaduje dynamickou a celospolečenskou solidaritu s ženami a s rodinami. Předseda portugalské biskupské konference poděkoval také všem katolíkům, kteří se v minulých dnech spontánně a odvážně přičinili o pokojnou reflexi nad problémech a zaujali zodpovědná stanoviska. Bez ohledu na výsledky, tato společná iniciativa je důvodem k radosti. ?Velmi děkuji vám všem, kdo jste se dokázali postavit za život a sloužit mu? ? napsal arcibisup Ortiga. Poznamenal také, že to, co může být legální, nemusí být nutně zároveň morální. Církev plní své prorocké poslání, odsuzuje zlo, ale hříšníka přijímá s milosrdenstvím. ? stojí v nótě arcibiskupa Ortigy k referendu o liberalizaci interrupcí.

Portugalský premiér José Socrates oznámil, že parlament, ve kterém má jeho socialistická strana většinu, podnikne další kroky k depenalizaci abortů. Bez ohledu na neplatnost referenda, považuje názor 60% hlasujících za významný ukazatel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.