Z tváře nemocných září tvář Krista

12.2.2007 

Benedikt XVI. pozdravil nemocné po mši svaté, kterou ve Vatikánské bazilice sloužil kardinál Ruini pro UNITALSI ? (společnost zabezpečující převoz nemocných na poutní místa). Dnešní eucharistie zahájila rok příprav na 150. výročí zjevení P. Marie v Lurdech.
Svatý otec pozdravil všechny přítomné, biskupy, kněze, ale i pracovníky a členy UNITALSI, společnosti, která zajišťuje převoz nemocných na poutní místa a jejich ošetřování, dále pracovníky a poutníky Opera Romana Pellegrinaggi (Římského poutního centra) a účastníky XV. Národní teologicko-pastorační konference. Také pozdravil delegaci reprezentantů Cammini d´Europa (Cesty Evropy), ale především nemocné, jejich rodinné příslušníky a dobrovolníky, kteří je s láskou tyto dny doprovází. Papež projevil přání spojit se účastníky Mezinárodního dne nemocných v Soulu, v Koreji, kterému předsedá kardinál Javier Lozano Barragán, předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků.

?Dnes je svátek Panny Marie Lurdské, která se před asi 150 lety zjevila obyčejné dívce, sv. Bernardetě Soubirous, a představila se jako Neposkvrněné početí. I při tomto zjevení se Matka Boží ukazovala jako laskavá matka svých dětí, pamatujíce, že Bůh zjevil tajemství království nebeského malým a chudým. Maria, svou vírou doprovodila svého Syna ke kříži. Ona, která byla připojena k tajemnému obrazu Kristova utrpení, nás navždy bude povzbuzovat, abychom žili a dělili se s klidnou důvěrou o bolest nemoci, a nabídli ji s vírou Otci. Tak dokončíme v našem těle to, co zbývá vytrpět do plnosti Kristova utrpení.?

Benedikt XVI. dále zdůraznil, že Světový den nemocných je především určen těm, kteří byli zasaženi těžkými a bolestivými nemocemi. Vyjádřil přání, aby především oni pocítili materiální i duchovní blízkost celé křesťanské komunity:

? Je důležité nenechat je opuštěné a samotné, když mají čelit křehkým okamžikům svého života. Uznání zasluhují ti, kteří nemocným s trpělivostí a láskou poskytují profesionální služby, ale také jim dávají i trochu lidského tepla. Myslím na doktory, zdravotní sestry, zdravotní pracovníky, dobrovolníky, řeholníky a řeholnice, kněze, kteří se neúnavně nad nimi sklání tak jako dobrý Samaritán. Neohlížejí se na sociální původ, barvu pleti nebo náboženské vyznání, ale pouze na jejich potřeby. Z tváře každého člověka, a tím více pokud zakusil nebo byl poznamenán nějakou nemocí, září tvář Krista, který řekl: Cokoli jste udělali pro jednoho z těchto mých nejposlednějších bratří, pro mne jste udělali.

Svatý otec se rozloučil s myšlenkou na massabiellskou jeskyni a připomenul, že svíce, které byly rozžaty jako symbolický světelný průvod, jsou znamením upřímného přání jít společně s Ježíšem. Je to záře míru, která prosvětluje temnotu, pobízí nás jít dopředu a podporuje ty, kteří žijí vedle nás. A nikdo, zvláště trpící, by se neměli cítit nikdy opuštěni a sami.

Zpracovala Monika Vývodová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.