Mons. Fisichella:

13.2.2007 

?Jsou zde snahy vyřadit církev z debaty o etických otázkách, ale my budeme i nadále zvěstovat evangelium,? dodal Mons. Fisichella k včerejší promluvě Svatého otce ohledně přirozeného práva na Papežské lateránské univerzitě. Papež v ní vyzval věřící i nevěřící, aby znovu objevili zákon vepsaný v srdcích a nezničili dar přírody silou svého konání.

?Papež zopakoval, že nemůže existovat žádný právní systém, který by byl hoden tohoto jména a tedy i garance pro všechny občany, pokud nebude mít jako svůj základ přirozené právo, které je nikým nepsané, a to je právě ono přirozené morální právo, které tvoří základ lidské důstojnosti.? řekl Fisichella. Jak dále uvedl, i někteří současní teologové pochybují o samotném konceptu přirozeného práva. Dokonce i někteří filosofové nebo školy se snaží prosadit myšlenku, že přirozené právo neexistuje, jelikož samotný koncept jeho přirozenosti je podřízen odlišným výkladům. Někteří dokonce zastávají názor, že koncept přirozenosti podléhá generačním názorům.

?Již dávno před Kristem bylo přirozené právo chápáno jako vědomí toho, že rozum sám o sobě je schopen porozumění, vnímání a výkladu, a to vlastními silami, skrze proces postupného poznávání, který uspořádává dozrávání osobního svědomí.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.