Jihokorejský prezident ve Vatikánu

15.2.2007 

Benedikt XVI. dnes přijal jihokorejského prezidenta Roh Moo-hyuna s manželkou a doprovodem. Jak čteme v prohlášení vatikánského tiskového střediska, audience trvala necelou půlhodinu, měla soukromý charakter a ?potvrdila srdečné vztahy mezi Svatým stolcem a korejskou republikou, stejně jako spolupráci mezi katolickou církví a občanskými strukturami.? Papež mluvil s jihokorejským prezidentem o procesu smíření na korejském poloostrově a o otázkách lidských práv v tomto regionu.

Benedikt XVI. předal korejskému prezidentovi také zvláštní list. Všímá si v něm utrpení Korejců, způsobeným rozdělením země, které trvá už víc než půl století. Ujišťuje o svých modlitbách za rychlé řešení situace, která rozdělila rodiny a přátelství. Svatý otec vyjadřuje také uznání těm, kdo brání posvátnost lidského života, manželství a rodiny. Nechybí ani apel na zastavení nukleárního zbrojení, které ohrožuje východní Asii. ?Vyzývám všechny zainteresované strany, aby vynaložily veškeré úsilí na řešení současných napětí mírovými prostředky a zdržely se velkých gest nebo iniciativ, které by mohly uškodit jednání. Stejně tak je nunté zajistit, aby nejslabší část severokorejské společnosti měla přístup k humanitární pomoci? ? napsal Benedikt XVI. v listu prezidentu Roh Moo-Hyonovi.

Současně s návštěvou RohMoo-hyuna ve Vatikánu se objevila zpráva o obnovení dialogu mezi vládami obou Korejí. Vztahy byly přerušeny v červenci, po té co režim v Pchjongjangu vystřelil rakety dlouhého dosahu a po říjnových atomových zkouškách. K setkání delegátů Severní a Jižní Koreje dojde ve dench 27. února až 2. března v Pchjongjangu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.