Benedikt XVI. navštívil Římský seminář

17.2.2007 

Poslední sobotu před zahájením postní doby slaví Seminario Romano, římský seminář, svátek své patronky, P. Marie Důvěry. Benedikt XVI. navázal na tradici svých předchůdců a vydal se v podvečer do tohoto semináře na návštěvu. Hlavní seminář papežské diecéze stojí na Lateránu. V současné době má 121 studentů. Polovina seminaristů pochází z Říma, dalších 43 z jiných italských diecézí a 21 ze zahraničí.
Do Římského semináře vstupuje každý rok zhruba 10 kandidátů kněžství. V letošním roce udělí Papež kněžské svěcení dvanácti jáhnům, kteří se v něm připravovali.
Rektora římského semináře, P. Giovanniho Taniho, jsme se zeptali, jaké kněze očekává dnešní svět:

?Existuje svět, který, jak se domnívám, na kněze nečeká. Je ale také svět, který je velmi překvapen, když potkává rozvážné, otevřené a velkodušné kněze, jak se to děje ve farnostech. Lidé mají radost, když jsou takoví kněží. Když dokáží objasňovat obsahy víry a pomáhat, aby pochopili, jak důležité jsou pro život. Mají rádi kněze, kteří dovolují vycítit něco, co je jiné, svět Boha a svět duše, lidi, kteří jsou hluboce duchovní. Kněží, kteří věří ve společenství a dávají v něm prostor odpovědnosti laiků. Jsem přesvědčen, že to všechno může opravdu být skutečností. Není to jen vzdálená vize. Takoví kněží jsou a lidé je mají velmi rádi.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.