Katolický žurnalista by se neměl stydět za katolickou víru

5.3.2007 

Ve staré synodální aule apoštolského paláce bylo dnes zahájeno plenární zasedání Papežské rady pro sdělovací prostředky, které potrvá do pátku. Jeho tématem jsou ?Priority sdělovacích prostředků pro Církev, pro naši Radu.? Komentář k tomuto zasedání podal pro Vatikánský rozhlas předseda této papežské rady arcibiskup John Foley:

?Nesmíme pouze odsuzovat zla, která se vyskytují v mediálním prostředí, ale musíme používat média a přivádět je ke konverzi, proměňovat je, protože společenské sdělovací prostředky jsou živou částí mystického Těla Kristova a věřím, že je lze užívat k růstu a formování lidí ve světě a nikoli jen k jejich deformování či deklasování.

Musíme připomínat podstatné pravdy lidského života a nemůžeme připustit, aby lidé byli kaženi lží a falešnými sliby. Musíme podávat pravdy o počátku lidského života a jeho cíli.

Katolické žurnalisty vybízíme k tomu, aby se nestyděli za katolickou víru, neboť ? jak řekl Svatý Otec ? Ježíš je Pravda a Život a za to nesmíme stydět. Katoličtí žurnalisté však musí být nejen přesvědčení katolíci, ale také profesně vysoce zdatní, protože nemůžeme a nesmíme Bohu nabízet méně než to nejlepší.

Světské žurnalisty vybízíme k tomu, aby respektovali pravdu, ctili práva druhých a oddaně pracovali, aby byli poctiví, objektivní a pracovali pro obecné dobro.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.