Benedikt XVI. se setkal s členy sdružení Svatopetrského haléře

8.3.2007 

Benedikt XVI. se dnes setkal se členy sdružení Svatopetrského haléře, dobročinné organizace podporující činnost Svatého Stolce. Delegaci vedl její předseda Don Leopold, vévoda Torlónský. Svatý Otec ve své promluvě vyzdvihl potřebu charity k těm nejpotřebnějším, zvláště v postní době, kdy jsme voláni soustředit se v jednotě modlitby a odříkání na potřeby bratří, ?zejména těch, kteří se ocitli v těžkostech, a přijít jim na pomoc gesty i skutky hmotné i duchovní podpory?. Na to poukázal Benedikt XVI., když hovořil o významu laické iniciativy Svatopetrského haléře:

?Starobylá praxe tzv. Svatopetrského haléře, která byla do jisté míry přítomna už v první křesťanských komunitách, vyvěrá z vědomí toho, že každý věřící je povolán podporovat dílo evangelizace také materiálně a zároveň velkodušně podporovat chudé a potřebné a že je třeba mít na paměti Ježíšova slova: ?Cokoli jste učinili jednomu z těchto mých nejmenších, mně jste učinili?.

Během staletí, pokračoval dále Benedikt XVI. se tato církevní praxe rozvinula a přizpůsobila různým požadavkům doby. V dějinách Církve ? řekl ? ?byla období, kdy ekonomická podpora křesťanů Petrovu nástupci nabývala výjimečného významu. Tak tomu bylo v dobách bl. Pia IX.?

I v této době Církev pokračuje v šíření evangelia a spolupracuje na budování bratrštějšího a solidárnějšího lidstva. Právě díky Svatopetrskému haléři je možné naplňovat evangelizační poslání a lidský pokrok.

Papež pak připomněl cennou službu, kterou poskytují členové sdružení Svatopetrského haléře v Hospicu Nejsvětějšího Srdce. ?Je to tiché, a nesmírně výmluvné svědectví lásky k lidskému životu ? řekl - který si zasluhuje pozornost a respekt až do posledního svého dechu?. Benedikt XVI. povzbudil členy sdružení Svatopetrského haléře, aby pokračovali ve své charitativní činnosti, jakož i v čestné službě při přijímání věřících ve Vatikánské bazilice a během papežských bohoslužeb.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.