Římské vězení Casal del Marmo očekává zítřejší návštěvu Benedikta XVI.

17.3.2007 

V římském vězení pro mladistvé v Casal del Marmo vrcholí přípravy k zítřejší pastorační návštěvě Benedikta XVI. V neděli v 9:30 bude v tomto vězení Svatý otec slavit eucharistii, po níž bude následovat setkání s asi 50 vězněnými chlapci. O náladě, jaká panuje mezi mladistvými ve vězení před papežovou návštěvou, hovořil pro Vatikánský rozhlas vězeňský kaplan o.Gaetano Greco:

Prožívají to s velký nadšením a jsou šťastni, že se budou moci setkat zblízka s papežem, kterého viděli vždycky jen z velké dálky, a připravují se na to, jak nejlépe umějí.

Často se hovoří o obtížných podmínkách života ve vězení. Co vlastně ve vězení mladiství dělají nebo by mohli dělat?
?Vězení je v podstatě místem očekávání. Chlapci se tu ocitli, protože tu jsou situace přestupků nebo i těžkých zločinů anebo recidivy. Je jich zde poměrně málo, kolem 50, což je vzhledem k ostatním vězením značná výhoda. Jejich život je tedy organizován tak, aby tento pobyt byl co nejméně tíživý. Jsou jim nabízeny různé služby, především individuální přístup a snažíme se vyplnit jejich den nabídkou rozmanitých činností: formačních aktivit, doháněním školního vzdělání, někdy je třeba je učit i číst a psát, jiným nabízíme zařazení do různých kroužků: výtvarných, řezbářských, hudebních, malířských, divadelních apod., tedy celá škála činností, které nabízejí chlapcům pozitivní stimulace.?

Návštěvě Svatého otce bude přítomen rovněž italský ministr spravedlnosti Clemente Mastella. Ten pro Vatikánský rozhlas řekl:

?Chtěl bych především poděkovat, za pozornost Svatého otce k situaci mladých a k problému vězňů. Jsme mu opravdu vděční. Doufám také, že ze strany Papeže zaznějí slova útěchy, pokud jde o situaci dnešních mladých lidí, že bude mluvit o prevenci a o tom, jak vyjít z morální uvolněnosti, která je patrna na složité situaci naší země.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.