O čem se mluví: Má se Papežský biblický institut vyjadřovat k historickým románům?

20.3.2007 

K publikaci knihy J. Archera: Evangelium podle Jidáše

Na Papežském biblickém institutu v Římě byla dnes představena kniha známého anglicky píšícího beletristy Jeffrey Archera nazvaná ?Evangelium podle Jidáše?, přestože jde o dílo, srovnatelné s Šifrou mistra Leonarda. Proč? Na knize se totiž podílel salesián o. Francis Moloney, bývalý člen Papežské biblické komise, ve snaze soustředit pozornost veřejného mínění na texty Nového Zákona. Ty jsou skutečně v knize vytištěny červeně, na rozdíl od dalšího textu, který je vlastně vyprávěním toho, jak se ve fantazii jejího autora Jeffrey Archera mohl na události Nového zákona dívat osobně Jidáš. Ten je v knize zobrazen jako poctivý muž, který chtěl svou zradou jen vyprovokovat Ježíše k zahájení protiřímské vzpoury, Jidáš v tomto románu neumírá sebevraždou, ale žije jako kajícný esénský poustevník, který je nakonec Římany ukřižován. Autor knihy, kromě toho, že byl roku 2001 odsouzen a na 4 roky uvězněn za křivou přísahu a vyloučen z konzervativní strany Velké Británie, sepsal příběh, z jehož prodejnosti si hodně slibuje, a pro jehož propagaci udělal opravdu všechno.

Zeptali jsme se proto rektora Papežského biblického institutu o. Stephena Pisano, proč je tato kniha prezentována na jeho půdě?

Biblický institut jakožto akademická instituce nemá nic do činění s moderními romány. Jediný důvod, proč jsme umožnili, aby se prezentace konala, je přítomnost o. Francis Moloneye, odborníka na Nový Zákon, velmi známého a velkého znalce. Příběh Jidáše vzbuzuje zájem v průběhu celých dějin. My jsme přijali žádost o. Moloney prezentovat tuto knihu, aby mohl říci své mínění o tom, co víme i o tom, co nevíme o Jidášově postavě, podle toho jak ji podává Nový zákon. Chtěl bych zdůraznit, že dovolení prezentace této knihy v žádném případě neznamená, že Papežský biblický institut, Vatikán nebo dokonce papež tuto knihu nějakým způsobem akceptují. Chceme jen poskytnout místo pro akademickou diskusi o jednom aspektu Nového Zákona, a spoléháme na o.Moloneye, že tyto diskuse povede.

Jaká jsou rizika prezentace takové knihy v Papežském biblickém institutu?
Jsme si vědomi toho, že prezentováním této knihy zde, je riskováno to, že jméno Institutu bude užito pro komerční účely. To je riziko, se kterým musíme počítat. Kniha samotná však v Institutu nebude ke koupi, protože tento komerční aspekt se nás netýká.

Co je tedy cílem Papežského biblického institutu?
Naším zájmem je samotná Bible a pokud tato diskuse povzbudí lidi k četbě Bible, a budou ji číst pečlivěji a s porozuměním, budeme snad moci říci, že prezentace této knihy na tomto místě má smysl.

Co je na tomto literárním díle nejvíce zarážející?
Věc, kterou považuji za poněkud problematickou, je fakt, že do textu, který je románem, jsou zasazeny citace Nového Zákona. V lidech, kteří nevědí, co je vzato z Bible a co pochází od autora, by to mohlo způsobit nejasnosti. Obávám se jen toho, aby si lidé nemysleli, že všechno, co je tam napsáno jsou Dějiny, protože tak to není. Je to román.

Říká rektor Papežského biblického institutu O. Pisano k tomu, že román Jeffrey Archera Evangelium podle Jidáše byl prezentován v budově Papežského biblického institutu.

Rozhovor přeložil a úvod k němu napsal Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.