Péče o nemocné je svědectvím lásky Boží

22.3.2007 

Benedikt XVI. se dnes setkal se členy Papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví v čele s jejím předsedou kard. Javier Lozano Barragánem na závěr jejich plenárního zasedání. Pastorace ve zdravotnictví je ?výjimečně evangelní oblast?, řekl Benedikt XVI., a odkazuje bezprostředně k Ježíšovu dílu, který je dobrým Samaritánem lidstva.

?Zdraví člověka, celého člověka, je znamením, které si Ježíš zvolil k tomu, aby se projevila blízkost Boží, jeho milosrdná láska, která pozvedá ducha, duši i tělo. Toto musí být vždycky základní opěrný bod veškeré naší činnosti: následování Krista, kterého nám evangelia představují jako božského lékaře.?

Právě tato ?biblická perspektiva představuje přirozený etický princip povinnosti péče o nemocné, na jehož základě je třeba bránit každý lidský život?. Papež zdůraznil, že ?pomáhat lidské bytosti je povinností jednak jako odpověď na základní právo osoby a jednak proto, že péče o jednotlivce prospívá celé společnosti.

?Správnou péčí o nemocné přinášejí zdravotníci lidem svědectví o Boží lásce.? Úkolem Církve je láska a své výjimečné uskutečnění nachází právě v péči o nemocné. Svatý otec se pak vrátil k posynodální exhortaci Sacramentum caritatis, a připomněl její důležitost rovněž pro pracovníky ve zdravotnictví:

?Právě z Eucharistie může pastorace ve zdravotnictví neustále čerpat svou sílu pro účinnou pomoc člověku a podporovat jej v důstojnosti, která je mu vlastní. Kaple, které jsou v nemocnicích a léčebnách představují pulsující srdce Ježíšovo, které se nepřetržitě nabízí nebeskému Otci za život lidstva.?

?Eucharistie podávaná nemocným důstojně a v duchu modlitby je životní mízou, jež utěšuje a osvěcuje duše, aby mohly žít s vírou a nadějí situace slabosti a utrpení.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.