Mučednictví ospravedlňuje pouze nejvyšší akt lásky k Bohu a k bližním

25.3.2007 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Na 25. březen připadá slavnost Zvěstování Panně Marii. Tento rok připadá na postní neděli a proto bude liturgicky slavena zítra. Chtěl bych se však i přesto pozastavit u tohoto překrásného tajemství víry, které rozjímáme každý den při recitaci modlitby Anděl Páně. Zvěstování, o kterém vypráví na začátku svého Evangelia sv. Lukáš, je skromná a skrytá událost, kterou nikdo neviděl a ? kromě Marie - ji nikdo nepoznal, ale zároveň je rozhodující pro dějiny lidstva. Když Maria řekla své ?ano? na Andělovo oznámení, Ježíš byl počat a spolu s Ním začala nová éra dějin, která byla o Velikonocích potvrzena jako ?nová a věčná Smlouva?. Mariino ?ano? je ve skutečnosti dokonalým odrazem přitakání, které učinil samotný Kristus, když přicházel na svět, jak píše List Židům, který vykládá Žalm 39: ?Tady jsem, abych plnil, Bože, tvou vůli, jak je to o mně psáno ve svitku knihy? (Žid 10,7). Poslušnost Syna se odráží v poslušnosti Matky a tak skrze setkání obou jejich ?ano? mohl Bůh přijmout lidskou tvář. Zvěstování je tedy i kristologický svátek, protože slaví ústřední tajemství Krista: jeho Vtělení.

?Hle, jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle tvého Slova?. Mariina odpověď Andělovi pokračuje v Církvi, která činí Krista přítomným v dějinách a dává se k dispozici, aby Bůh mohl i nadále navštěvovat lidstvo svým milosrdenstvím. Ježíšovo a Mariino ?ano? se tak obnovuje přitakáním svatých, zejména mučedníků, kteří byli zabiti pro věc Evangelia. Zdůrazňuji to, protože na včerejšek, 24. března, na výročí vraždy Mons. Oskara Romera, arcibiskupa San Salvadoru, připadl Den modlitby a postu za misionáře a mučedníky: biskupy, kněze, řeholníky, řeholnice a laiky, kteří byli zabiti při plnění svého misijního poslání evangelizace a lidského pokroku. Misionáři a mučedníci, jak praví jeho letošní téma, jsou ?nadějí světa?, protože dosvědčují, že láska Krista je mocnější než násilí a nenávist. Nehledali mučednictví, ale byli připraveni dát život, aby zůstali věrní Evangeliu. Křesťanské mučednictví ospravedlňuje pouze nejvyšší akt lásky k Bohu a k bratřím.

V této postní době častěji rozjímáme o matce Boží, která na Kalvárii zpečetila své ?ano? pronesené v Nazaretě. Ve spojení s Ježíšem, svědkem Otcovy lásky Maria prožila mučednictví duše. Prosme ji tedy s důvěrou o přímluvu, aby Církev, věrna svému misijnímu poslání vydávala celému světu odvážné svědectví lásky Boží.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.