Přehled papežských bohoslužeb ve Svatém týdnu

27.3.2007 

Papežský úřad pro liturgické slavnosti vydal dnes sdělení o liturgických obřadech, kterým bude během Svatého týdne předsedat Svatý otec.

Začíná se liturgií Květné neděle 1. dubna, kterou zahájí Benedikt XVI. na náměstí sv. Petra v 9:30h.

Na Zelený čtvrtek 5. dubna dopoledne v 9:30h pak v bazilice sv. Petra bude Římský biskup Benedikt XVI. koncelebrovat spolu s kardinály, biskupy a kněžími římské diecéze Mši svatou se svěcením olejů. Velikonoční triduum se začne na Zelený čtvrtek v 17:30h tradičně v bazilice sv. Jana na Lateráně, kde bude Svatý otec předsedat Mši svaté na památku Večeře Páně spojené s obřadem mytí nohou.

Na Velký pátek 6. dubna v 17h bude v bazilice sv. Petra Benedikt XVI. předsedat liturgii Památky Umučení Páně, při které pronese homilii papežský kazatel o. Raniero Cantalamessa. Tradiční pobožnost Velkopáteční Křížové cesty povede Svatý otec v 21:00h u římského Kolosea.

Na Bílou sobotu 7. dubna ve 22h budou za předsednictví Svatého otce v bazilice sv. Petra zahájeny liturgické obřady Velikonoční vigilie, při níž Benedikt XVI. udělí svátost křtu dospělým katechumenům.

V neděli Zmrtvýchvstání Páně bude Svatý otec slavit eucharistickou bohoslužbu na náměstí sv. Petra v 10:30h, po níž pak z centrální lodžie sv. Petra přesně v poledne pronese své velikonoční poselství a požehnání Urbi et orbi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.