Francouzští kandidáti na prezidenta se hlásí ke katolicismu

10.4.2007 

Hlavní kandidáti na francouzského prezidenta se hlásí ke katolicismu. Francouzská týdeník ?La Vie? publikoval reflexe o Bohu, víře a roli náboženství ve společnosti. Při té příležitosti oslovil všech 12 kandidátů na úřad prezidenta. Účast odřekla jen trockistka Arlette Laguiller. Naopak první čtyři favorité ? Nicolas Sarkozy za pravici, socialistka Segolene Royal, centrista François Bayrou a lídr nacionalistů Jean-Marie Le Pen se netajili různou měrou příslušnosti ke katolické víře. Všichni se víceméně shodli na tom, že ?víra je soukromou záležistostí.?

Zásadu oddělení státu a církve zvláště akcentovala Segolene Royal. Přesto se v převolební kampani na francouzské poměry odvážně přihlásila k náboženským hodnotám. Pro ?La Vie? uvedla, že ?za jisté hodnoty, které nosí v sobě, vděčí své katolické výchově.?

Za ?praktikujícího katolíka? a zároveň ?obránce laickosti? se označil François Bayrou. ?Chodím na mše, modlím se. Když ale hlasuji o zákonu, neposlouchám církev, nýbrž své občanské svědomí. Nesměšuji víru s právem? ? řekl francouzskému týdeníku kandidát UDF (Unie pro francouzskou demokracii).

Zajímavé byly úvahy Nicolase Sarkozy´ho. Favorit pravicové Unie pro lidové hnutí (Union pour un Mouvement Populaire, UMP) a podle předvolebních průzkumů vůbec první mezi kandidáty poznamenal, že Francie trpí nedostatkem mladých kněží. Má za to, že ve velkých společenských debatách by se mohl hlas náboženských komunit ozývat hlasitěji.

Podle Jean-Marie Le Pena je víra stabilizujícím prvkem společnosti. Lídr Národní fronty doporučuje ?zdravou laickost?, která duchovní a časnou vládu ani nerozděluje ani nesměšuje duchovní, nýbrž výrazně je rozlišuje.

První kolo prezidentských voleb proběhne ve Francii 22. dubna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.