Portugalsko depenalizovalo interrupce

11.4.2007 

Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva včera potvrdil zákon, který depenalizuje interrupce v prvních deseti týdnech těhotenství. Zákon schválil minulý měsíc portugalský parlament. V referendu z 11. února ? neplatném pro nízkou účast - dalo 59% voličů souhlas potratům. Mluví arcibiskup z Bragy, Jorge Ferreira de Costa Ortiga:

Vždycky jsme zdůrazňovali, že život je Božím darem par excellence a že právě proto jsme proti tomuto zákonu, který jsme od počátku považovali za nesprávný. A nyní doufáme, že křesťané dokáží ukázat, že tento zákon je vlastně zbytečný a že se nebudou k této věci uchylovat, protože podle jejich křesťanského ? a nejen křesťanského, ale také obecně lidského ? svědomí je právo na život prvním právem, základním právem všech lidí.

Prezident Cavaco Silva podepsal tento zákon s celou řadou připomínek a doporučení. Například, aby ženy byly informovány o možnosti dát dítě k adopci. Jak hodnotíte tato prezidentova doporučení?

Jsou jistě důležitá. Podobně jsme například zdůrazňovali, že všichni lékaři, kteří s odvoláním na svědomí odmítnou potraty, musí zůstat na svém místě a nesmějí být kvůli tomu diskriminováni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.