Krize povolání není jen krizí kvantity, ale také kvality

12.4.2007 

Na Papežské urbaniánské univerzitě bylo zahájeno národní setkání Unie vyšších řeholních představených, která sdružuje přes 600 ženských kongregací zastoupených na Apeninském poloostrově. Hovoří vicepředsedkyně Unie, sestra Giuseppina Alberghina:

?Zdá se nám, že je nutné všímat si nejen řeholního života, ale dimenze povolání v celém církevním společenství, které je v kritické situaci i pokud jde o další křesťanská povolání, ať už je to manželství nebo kněžství. Křesťanský život potřebuje návrat ke svěžesti nového života, který se odvíjí od Křtu. Není to jen krize kvantity, ale také kvality. Proto se ukazuje jako potřebné vrátit se k evangeliu ?sine glossa?, jak by řekl sv. František z Assisi.?

Čím to je, že instituty založené zvláště v 19. a 20. století zažívají stále výraznější pokles povolání?

?Zdá se, že ?kongregační? forma řeholního života, která sehrála velice důležitou roli zejména jako odpověď na sociální problémy v minulých dvou stoletích, je povolána k proměně a hledání forem, které více odpovídají dnešním potřebám, takových forem, které jsou lépe schopné předávat zkušenost s Kristem novým generacím.?

Jaká je vaše role v této rychle se rozvíjející společnosti?

?Role řeholníků a řeholnic v církvi vyžaduje stále víc, abychom byli nesporným znamením, které předjímá nové stvoření. Proto považujeme za důležité obnovit charisma společného řeholního života, které je základem mnoha řeholních rodin. Je to potvrzení Božího primátu, primátu nepodmíněné Boží lásky ke všem svým dětem. Proto je to především adorace a pamatování na Boha, kde je potřeba v řeholním životě nasazovat stále víc energie.?

Odpovídají dnes zasvěcené osoby na očekávání světa?

?Odpovídají do té míry, do které svým životem naplňují očekávání na Boha, potřebu duchovnosti a transcendence, návrat do ticha a vnitřního života, opěrné body nového humanismu, založeného na Kristově božském lidství, na němž máme účast ve Velikonočním tajemství a ve svátostech, které vytryskly z Kristova probodeného srdce, ve křtu a v eucharistii.?

- říká místopředsedkyně italské Unie vyšších řeholních představených, sestra Giuseppina Alberghina.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.