Pokoj je plodem Milosrdenství

15.4.2007 

Benedikt XVI. před modlitbou Regina caeli, nám.sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Vám všem přeji opět veselé Velikonoce v neděli, kterou končí Oktáv a která je tradičně nazývána nedělí ?in Albis?. Rozhodnutím mého ctihodného předchůdce Božího Služebníka Jana Pavla II., který zemřel právě po prvních nešporách této slavnosti, je tato neděle nazývána také nedělí Božího Milosrdenství. Za těchto zvláštních okolností jsem dnes na náměstí svatého Petra mohl slavit mši svatou spolu s kardinály, biskupy a kněžími, věřícími Říma a mnoha poutníky, kteří se přišli shromáždit kolem papeže v předvečer jeho 80.narozenin. Všem znovu z celého srdce co nejupřímněji děkuji a svou vděčnost vztahuji na celou Církev, která mne jako pravá rodina, zvláště v těchto dnech obklopuje svou vroucností.

Touto nedělí ? jak jsem řekl ? končí Velikonoční týden, nebo přesněji Velikonoční Oktáv, který liturgie chápe jako jediný den: ?den, který učinil Pán? (Ž 117,24). Není to chronologický čas, ale duchovní, který Bůh upředl z tkaniva dnů, když vzkřísil Krista z mrtvých. Duch Stvořitel vlil nový a věčný život do pohřbeného těla Ježíše z Nazareta, dovršil dílo stvoření a dal vzniknout ?prvotině?: prvotině nového lidstva, které je zároveň prvotinou nového světa a nové éry. Tuto obnovu světa lze shrnout do jednoho výrazu: stejného, který pronesl k učedníkům vzkříšený Ježíš jako pozdrav a navíc jako zvěst o svém vítězství: ?Pokoj vám!? (Lk 24,36; Jan 20,19.21.26). Pokoj je darem, který Kristus zanechal svým přátelům (srov. Jan 14,27) jako požehnání určené všem lidem a všem národům. Nikoli mír podle mentality tohoto ?světa? jako rovnováhu sil, ale jako novou skutečnost a plod Boží Lásky, plod jeho Milosrdenství. Pokoj, který Ježíš Kristus vydobyl za cenu své Krve a udílí ho těm, kteří Mu důvěřují. ?Ježíši, důvěřuji ti?: těmito slovy je shrnuta víra křesťana. Je to víra ve všemohoucnost Lásky milosrdného Boha.

Drazí bratři a sestry, děkuji vám znovu za vaši duchovní blízkost u příležitosti mých narozenin a výročí mého zvolení za Petrova nástupce, a svěřuji vás Mater Misericordiae Matce Milosrdenství, Matce Ježíše, jenž je vtělením Božského Milosrdenství. S Její pomocí se nechejme obnovit Duchem, abychom spolupracovali na díle pokoje, které Bůh ve světě koná a které nedělá povyk, ale uskutečňuje se nesčetnými gesty lásky všech jeho dětí.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.