Benedikt XVI. vyznal svou lásku k hudbě

17.4.2007 

Oslavy 80. narozenin papeže Benedikta XVI. včera korunoval koncert synfonického orchestru stuttgardského rozhlasu a televize ve Vatikánské aule Pavla VI.

?Děkuji Bohu, za to, že mi dal hudbu, která mi stojí po boku jako průvodkyně na cestě, a vždy mě obdarovávala útěchou a radostí. Děkuji těm, kdo mě od prvních dětských let přiváděli k tomuto zdroji inspirace a klidu. Děkuji těm, kdo spojují hudbu a modlitbu v harmonii chvály Boha a jeho díla.?

Svatý otec připomněl také univerzálnost hudební řeči, jako ?jazyka krásy, který spojuje lidi dobré vůle na celé zemi, obrací jejich pohled Vzhůru a otvírá je absolutnímu Dobru a Kráse, které mají poslední zdroj v Bohu samém.? Koncert zahájily majestátní fanfáry ze ?Sacre Sinfonie? Giovanni Gabrieliho, vystřídané lyrickou lehkostí jednoho z Papežových nejoblíbenějších autorů, Wolfganga Amadea Mozarta. Pro včerejší den byl vybrán houslový koncert G Dur v podání mladé americké houslistky 27-ti leté Hilary Hahn, pod vedením ještě o rok mladšího dirigenta, Gustava Dudamela z Venezuely.

Koncert završila Dvořákova Novosvětská synfonie, na jedné straně jistě jako znamení univerzality, o níž Papež mluvil, ale možná ještě víc jako hudba srdce toho, kdo ? podobně jako Papež ? je nucen plnit své poslání daleko od domova a v mnohých ohledech i jinak, než by volil, kdyby si mohl vybírat sám.

V závěru Svatý otec poděkoval ministru zahraničí Badenska Württemberska, Güntheru Oettingerovi a řediteli Südwestrundfunks, prof. Prof. Peteru Vossovi. A uprostřed slavnostně naladěných posluchačů provolávajících improvizovaná blahopřání udělil všem apoštolské požehnání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.