Exprezident Chatámí se sejde s Papežem

17.4.2007 

Setkání bývalého iránského prezidenta Mohammeda Chatámího s Papežem, ohlášené na 4. května, nepochybně přispěje ke koexistenci vyznavačů různých náboženství. Domnívá se to arcibiskup Angelo Mottola, který je od letošního ledna apoštolským nunciem v Černé Hoře.

V rozhovoru pro agenturu AsiaNews uvedl, že návštěva ajatolláha Chatámího ve Vatikánu byla v plánu už na listopad minulého roku, kdy on sám působil jako nuncius v Iránu. Cesta byla tehdy odvolána kvůli mezinárodní situaci, vyvolané polemikami po zářiové přednášce Benedikta XVI. na řezenské univerzitě (12.9. 06). Ajatolláh Chatámí byl nicméně jedním z prvních vyznavačů islámu, kteří vystoupili proti antikatolickým polemikám. Právě on vyzval islámskou společnost, aby před vynášením soudů přečetla papežský text v celku. Stanovisko Chatámího ovlivnilo dokonce i jeho daleko radikálnějšího nástupce v prezidentském úřadu, Mahmuda Ahmadínéžáda. Ten se zdržel komentářů na adresu Benedikta XVI. a požádal nejprve islámské učence o teologickou analýzu.

Mohammed Chatámí navštívil Vatikán a setkal se s Janem Pavlem II. už jako prezident Islámské republiky Iránu. Tentokrát stráví v Itálii celý týden. Ve dnech 3.-4. května se zúčastní kongresu o dialogu mezi kulturami na Papežské gregoriánské univerzitě. Kromě Říma navštíví také Neapol, Palermo, Miláno a Monte Cassino.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.